Anksiyetede Aile ve Arkadaş Desteği

408 kişi inceledi
Anksiyetede Aile ve Arkadaş Desteği

Anksiyete (kaygı) hakkında bilinmesi gerekenler

Anksiyete kişiyi çevresine karsı kapatabilir, izole edebilir. Bu durum çevresindekiler için de mücadele dönemidir. Güçlü olmak istenir ki yardım edilsin. Yardım etmek istenir fakat ne şekilde, nasıl yaklaşılması gerektiği bilinemez. Unutmamalı ki, anksiyete fiziksel bir durum değildir, mantık ve muhakeme ile çözülecek bir şey de değildir. Diğer hastalıklar gibi anksiyete için de özel bir tedavi gereklidir. Anksiyete yaşayan yakınlarınıza destek olabilmeniz için gerekli bir kaç nokta sıralayalım:

    Empati kurun. Yakınları olarak yapılacak ilk ve en önemli şey, karşınızdakinin anksiyete ile nasıl yasadığını anlamaya çalışmak yani empati kurmaktır. Şunu bilmelisiniz ki; anksiyete bozukluğu, bazen bizim de karşılaştığımız (patronun karşısına çıkmadan ya da sınavlardan önce yaşadığımız) gibi bir anksiyete değil. Daha komplekstir ve daha az kontrol edilebilir.
    Yargılamadan dinleyin. Anksiyete yaşayan yakınınıza, sizinle açıkça konuşabileceğini söyleyin. Onun düşüncelerini/hislerini değiştirmeye kalkmadan  ve en önemlisi kendisini yargılamadan dinleyen birinin varlığı onlar için çok mühim. Bazı korkularını tekrar ve tekrar dinlemek zorunda kalsanız da (korku ve düşünceler genellikle birbirinin aynısıdır) onunla empati yapan birinin olması çok önemli.
    Onlara kızmayın. Unutmayın ki anksiyete bozukluğu sadace düşünceyle ilgili değildir (kimyasal yanı da var). Onları zor durumda bırakan anksiyeteye neden olan düşüncelerden ziyade kendilerine engel olamamaları. Onlardan mantıklı bir şekilde kendilerini kontrol etmelerini beklemek yanlış olur (ve mümkün de değil).
  • anksiyete kaygi
    Kendilerine anksiyetelerini sormayın. Örneğin panik atağı olan birine “panik atağın ne durumda?” diye sorarsanız,  o kişiye istemeden bunu düşündürmüş ve belkide siz bir atağı tetiklemiş olursunuz. Bırakın anksiyete konusunda kendisi size gelsin.
    Size her zaman ve her yerde ulaşabileceğini söyleyin. Telefonda kendisini dinleyen ve istediğinde kendisini alabilecek birinin varlığını bilmek inanılmaz derecede rahatlatır. Anksiyete kişiye tek ve yalnızlık hissi verir. Telefonla bile olsa birine ulaşabilme düşüncesi anksiyeteyi azaltır.
    Affedici olun. Daha önce de vurgulamıştık ki; anksiyete nörokimyayi bir şekilde değiştirir. Bu sebeple kişi çevresindekilerden çok daha kolay irite ve rahatsız olabilir. Sizin mimiklerinizden dahi yanlış anlamlar çıkartabilir. Bu durumun kontrolü anksiyetesi olan bir kişi için zordur. Kırıldığınızda ya da kızdığınızda kendi üzerinize alınmamaya çalışın. En ideali elinizden geldiğince affedici olun. Bırakın sizi her zaman kendisini anlayan, yargılamayan biri olarak bilsin.
    Dışarıda hoşlanacağı aktiviteleri yapın. Alkolden uzak ortamlarda bulunun (çünkü alkolün tedaviyi gerileten özelliği vardır). Egzersizin kendisinin anksiyeteye iyi geldiği bilinir. Yeni hatıralar oluşturmak stresli hayatla mücadele eden biri için yardımcı bir etkiye sahiptir.
    Ümitli olmaktan vazgeçmeyin. Anksiyete tedavi edilebilir bir durumdur. Hayatınızdaki bu kişi her zaman bu şekilde kalmayacak. Tedavi edilebileceğine inanın. Bazen sonsuza kadar bu şekilde sürecek gibi gelse de, unutmayın anksiyete en tedavi edilebilir kondisyonlardan biridir.
    Kendiniz gibi olun. Olduğunuzdan farklı bir kişi olmanıza gerek yok, bunu yakınınız da istemez. Aslında anksiyetesi olan bu kişi için yardım etmenin bir yolunu arıyorsunuz ve bu da sizi o kişi için önemli kılmaya yeter. Pozitif olun, eğlenmeye çalışın, arkadaşınızın ya da ailenizin bu üyesinin sevdiği bir insan olun.

Konu alıntıdır.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest

BU KONUYA YORUM YAPABİLİRSİNİZ